Triskellon Blog Wim Kooi

Triskellon, alles op gebied van mens en werk

juli 17th, 2013

De werkzoekende 2.0. Succesvol op weg naar zijn nieuwe baan.

Geen categorie, by wimkooi.

Ik zie veel werkzoekenden hun doel missen door een verkeerde aanpak. En die daardoor het lot ondergaan van de zg ‘false negatives’, de onterecht afgewezenen. Doordat ze te werk gaan zoals het hen goed dunkt, terwijl het veel beter en effectiever kan. En dus vaak onnodig lang werkloos blijven. Vanuit de grond van mijn hart roep ik je op: Laat het jou niet gebeuren!! Maak kennis met de werkzoekende 2.0.

De werkzoekende 2.0. Wie is dat nu weer?

Eerst even over de werkzoekende 1.0. Hij zoekt werk en pluist alles wat leesbaar is uit en zoekt, al of niet met behulp van het UWV, alles wat riekt naar vacaturesites af om vacatures te vinden. Een arbeidsintensieve bezigheid. Meestal ook erg frustrerend want jouw vacature is er meestal niet. En yes, als je dan een vacature hebt gevonden dan doe je je best op een goede sollicitatiebrief en een goed CV. Een goede kennis van je helpt wel even. Handig voor jou zijn alle voorbeelden die je vindt op het internet. Vrijwel altijd eindigen al je inspanningen op de selectietafel van de recruiter die middels een behoorlijk botte bijl die selectie heet je met veel toewijding gecreëerd product na hooguit 9 seconden in zijn onder handbereik staande papiervernietiger deponeert.

Behalve als je bij de piepkleine minderheid hoort die mag komen voor het sollicitatiegesprek. Met veel bibber en vrees ga je, goed opgetuigd, naar de plaats des onheils en beantwoord je zoals het hoort keurig de vragen die je worden gesteld. Zoals de vraag: Vertelt u eens over u zelf! Je hebt je antwoord klaar. ‘Ik ben José, getrouwd, 3 kinderen, 45 jaar en ik wil graag werken’.  Zo gaat het gesprek door en je mag uiteindelijk weer gaan. Enkele dagen later hoor je het resultaat. Shit, weer een afwijzing! En ik doe zo mijn best. Afgewezen, waarom? Dikke kans dat je voorbijgestreefd bent door een werkzoekende 2.0. Eigen schuld, maar wel zonder dat je het wist! Dat mag niet meer gebeuren, word dus ook werkzoekende 2.0!!

De werkzoekende 2.0 pakt het werk zoeken anders aan. Hoe? Kort samengevat: Door de juiste manieren te gebruiken om werk te zoeken. Met efficiënt gebruik van zijn netwerk en van de sociale media, waaronder Twitter, Facebook en vooral Linkedin. Met een helder profiel, goed op de hoogte van alle ontwikkelingen in zijn vakgebied, in staat om ook in een persoonlijke ontmoeting goed uit de verf te komen. Hij gaat recht op zijn doel af. In een hoog tempo en vaak als één van de weinige gegadigden, in veel gevallen zelfs als enige. Zo simpel is het. Treed toe tot het nog kleine leger van werkzoekenden 2.0. en wees je concurrent te slim af.

Nou ja, is het echt zo simpel? Was het maar waar! Werk zoeken blijft een gevecht waarbij het gaat om het scherpst van de snede en om een perfecte strategie. Bovendien moet je de sociale media kennen om er goed mee om te kunnen gaan. Dat kost veel moeite. Heb je weerstand om sociale media in te zetten? Zet die opzij, je bent niet zomaar een werkzoekende 2.0. Daar moet je wel wat voor doen!

Om werkzoekende 2.0 te worden ga je uiterst zorgvuldig te werk. Doe vooral geen overhaaste dingen en doe alles meteen goed! Veel mensen kennen de voorbeelden van de negatieve impact van sociale mediagebruik. Dat kun jij voorkomen door ze goed in te zetten. Twijfel je over je aanpak of heb je hulp nodig schakel dan een loopbaancoach in. Dat kost je geld maar probeer desnoods afspraken te maken over een no cure – less pay regeling waarbij je een deel van de rekening betaalt bij succes. Kies wel uitsluitend een loopbaancoach die jou goed kan begeleiden als werkzoekende 2.0!

In een volgende blog meer over de false negatives. En over de false positives. Een serieus probleem voor de BV Nederland.

Back Top

Responses to “De werkzoekende 2.0. Succesvol op weg naar zijn nieuwe baan.”

Comments (1) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback url
  1. Beste Wim, interessant artikel en een boeiende schrijfstijl!

    Leuk om de visie van andere coaches op ‘mens en werk’ te lezen. Wat mij opvalt is dat veel (de meeste) mensen eigenlijk ook niet eens weten wat ze nu precies zelf willen, en dus ook niet waarop ze dan willen solliciteren.

    Ik schrijf zelf ook regelmatig over dit onderwerp. Mijn weblog vind je op http://www.coachcenter.nl/weblog. Veel succes met alles!

  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*